Easter cookies

Ciasteczka cookie dough

Kto nie lubi domowych, świątecznych ciasteczek? 

Nasze Easter cookies są idealne do przyrządzania z dziećmi :) Potrzebujecie do nich czekoladowych jajeczek np. z firmy Cadbury - mają piękne, pastelowe kolory, a jak niektórzy z Was już wiedza, na drugie mi Pastel! Uwielbiam delikatną kolorystykę, przyjemną dla oka :) 

No to zaczynamy! 





SKŁADNIKI:
- 230g masła 
- 2 jajka L
- 400 g mąki pszennej (polecam też zdrowszą opcję mąki orkiszowej jasnej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru brązowego (można dać zwykły, ale brązowy daje fajny posmak)
- 100 g zwykłego cukru 
- 100/200 g białej czekolady ( kroimy na małe kawałki, więc od Was zależy ile jej dacie) 
- 1 łyżeczka soli 
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 paczuszki jajeczek czekoladowych 


Wszystkie składniki powinni być w temperaturze pokojowej. 

WYKONANIE:
Masło utrzyj z cukrami. Dodaj jajka i wanilię. Szybko wymieszaj. Następnie wsyp mąkę wymieszaną wcześniej z solą  proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj krótko tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojoną białą czekoladę i połowę pokruszonych jajeczek. Uformuj z nich kulki i rozpłaszcz je w dłoniach. Wsadź do zamrażalnika na 30 min. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (tryb góra/dół). Piecz ciastka 10 min- wyciągnij z piekarnika i powbijaj resztę jajeczek. Włoż z powrotem do piekarnika na max 5 min. Ciastka powinny być miękkie i rozpadające się - pozostaw do wystudzenia i zastygną, dzięki czemu nie będą twarde. 




Masz pytania? Na moim instagramie Flowersweetart znajdziesz filmik z przygotowania ciasteczek
i zawsze możesz zadać pytania w komentarzach lub do mnie napisać! 

Masa ciasteczkowa cookie dough 
Samej masy ciasteczkowej możesz zrobić więcej i uformować z niej mini kuleczki i zamrozić.  Kojarzysz lody z ciasteczkami cookie dough?
To jest właśnie takie zamrożone, surowe ciasto :)
W lato dodaj kuleczki do swoich ulubionych lodów! 




Instagram

www.instagram.com/flowersweetart