Sernik dyniowy z ricottą

Sernik dyniowy z ricottą




JESIENY DESER 


Sernik z dynią i ricottą? To nie może być dobre...
A jednak! Ciasto jest tak delikatne i łagodne, że z pewnością zasmakuje Twoim gościom. 

Po pierwsze DYNIA


Krem z dyni to według nas najpyszniejsza zupa jesienna zaraz obok kremu z białych warzyw.
Jest delikatna i aksamitna- takim sam wychodzi sernik z jej udziałem. 

Po drugie RICOTTA 


Ser Ricotta już na zawsze pozostanie w naszej kuchni. Ricottę uwielbiamy na pizzy,
z tostami francuskimi czy z grzankami z suszonymi pomidorami.
To jest ser IDEALNY - zawsze warto go mieć w lodówce. 

No to do dzieła... 


SERNIK DYNIOWY Z RICOTTĄ 






Czego potrzebujesz? 

Składniki na spód:
- 80 g zimnego masła/margaryny 
- 140 g mąki pszennej 
- 100 g cukru 
- 30 g kakao (można pominąć)  
- 1 żółtko


Składniki na masę:
- 350 g upieczonej dyni *
- 500 g zmielonego sera na sernik 
- 250 g ricotty 
- 250 g mascarpone 
- 200 g cukru 
- 1 cukier waniliowy 
- 1 budyń waniliowy 
- 1 duża, kopiasta łyżka mąki ziemniaczej 
- 3 jajka L

WAŻNE! Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki tak,
aby przed pieczeniem osiągnęły temperaturę pokojową. 
Możesz zrobić cieńszy spód z połowy składników. 
Forma 25 cm. 

* na 350 g czystego pure (bez skóry i pestek) potrzebujesz ok. 600 g surowej dyni
(ze skórą i pestkami). Użyłyśmy dyni makaronowej, ale sprawdzi się też zwykła.



1. Pieczemy dynię!


Surową dynię (ze skórą) pokrój w ćwiartki i ułóż na papierze na blaszce do pieczenia.
Skórę dyni skropl odrobiną oliwy z oliwek (rozsmaruj pędzelkiem). Włoż do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na ok 20 min. Sprawdź widelcem czy dynia jest miękka-  możliwe, że Twoja dynia będzie potrzebować dłużego leżakowania w piekarniku. Jeśli jest już miękka, wystudź ją i obierz ze skóry wydłubując przy tym pestki.

2. Przygotuj spód i mus z dyni


Zmiksuj wszystkie składniki - powstanie sypka kruszonka.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i ugnieć dłońmi kruszonkę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 20 min (góra/dół).
W tym czasie bardzo dokłądnie zmiksuj blenderem dynię na gładki mus. 

3. Przygotuj masę serową


Do miski przełóż zblendowaną dynię, ser, mascarpone i ricottę. 
Wszystko razem zmiksuj. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ponownie zmiksuj
(tylko do połaczenia składników). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną,
budyń w proszku, proszek do pieczenia i jajka - zmiksuj. 

4. Robimy sernik!

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (góra/dół).
Wylej masę serową na upieczony i wystudzony spód. Piecz ok 60 min.
Sernik zostaw w zamkniętym i wyłączonym piekarniku do wystygnięcia. 
Przed przełożeniem na paterę wstaw ciasto na kilka godziń do lodówki żeby dobrze stężało. 
Podawaj schłodzony. 

Przejdź do przepisu na czekoladowe croissanty! 
Przepis








Instagram

www.instagram.com/flowersweetart